
Ψυχοδυναμική ψυχοθεραπεία
Ο όρος ψυχοδυναμική ψυχοθεραπεία χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια προκειμένου να περιγράψει μια νεότερη μορφή θεραπείας που έχει τις ρίζες της στην κλασική ψυχανάλυση. Διαφοροποιείται από την ψυχανάλυση όντας λιγότερο εντατική (τυπικά 1 φορά την εβδομάδα σε αντίθεση με 4-5 φορές στην κλασική ψυχανάλυση) και δυνητικά βραχύτερη σε διάρκεια εκεί όπου η ψυχανάλυση συνεχίζει επί σειρά ετών. Θεραπευόμενος και θεραπευτής κάθονται απέναντι ο ένας στον άλλο αντί να γίνεται χρήση του παραδοσιακού «ντιβανιού».
Οι θεραπευτικές τεχνικές ποικίλουν. Από τη μία υπάρχουν αυτές που βασίζονται στην ερμηνεία διαπροσωπικών σχέσεων «εδώ και τώρα» με ταυτόχρονη μερική εξέταση των πρώτων οικογενειακών σχέσεων. Απώτερος στόχος είναι η αύξηση του βαθμού αυτογνωσίας και η βελτίωση των σχέσεων του θεραπευόμενου με το περιβάλλον του. Από την άλλη έχουν διαμορφωθεί τεχνικές με κυρίως υποστηρικτικό χαρακτήρα. Ο στόχος είναι να ενισχυθεί ο θεραπευόμενος στην προσπάθεια διαχείρισης μείζονων προβλημάτων, να επιτευχθεί ανακούφιση συμπτωμάτων και αύξηση της ικανότητας προσαρμογής. Η υποστηρικτική μορφή θεραπείας απευθύνεται σε ασθενείς με βαρύτερη ψυχοπαθολογία, καταστάσεις κρίσης κλπ και παρουσιάζεται πιο ευέλικτη σε ό,τι αφορά τη συχνότητα των συνεδριών και τον συνολικό χρόνο θεραπείας.
Η ψυχοδυναμική ψυχοθεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί είτε σαν μονοθεραπεία είτε σε συνδυασμό με φαρμακοθεραπεία ανάλογα με τη βαρύτητα της συμπτωματολογίας.